• Проф. тест
  • Call-центр
  • Колесо фортуни
  • Питання та відповіді
  • Вступна кампанія
  • Про університет
  • Факультети
  • Напрями підготовки

Актові лекції для студентів-першокурсників

30 серпня 2013 року Автор: Катерина Яцура

Цікаві, ґрунтовні лекції відомих науковців стали для цьогорічних студентів-першокурсників гарним початком нового освітнього шляху в Каразінському університеті

Після урочистої церемонії посвяти в студенти для першокурсників всіх факультетів Каразінського університету відбулися традиційні актові лекції.

Цьогоріч лекторами виступили ректор, академік Віль Савбанович Бакіров, перший проректор, професор Володимир Вікторович Александров, проректор, академік Микола Олексійович Азарєнков, проректор, професор Юрій Валентинович Холін, перший проректор з наукової роботи, професор Віктор Олександрович Катрич, декан факультету міжнародних економічних відносин та туристичного бізнесу, професор Вадим Ігоревич Сідоров, декан філологічного факультету, професор Юрій Миколайович Безхутрий.

Зокрема, у своїй лекції для першокурсників історичного, медичного, соціологічного, філософського, юридичного факультетів та факультету психології В.С. Бакіров акцентував на важливості якісної вищої освіти, яку надає класичний університет, її позитивній ролі у житті кожної людини: «Класичний університет — це дивовижне явище, фундамент цивілізації, що об’єднує у собі всі аспекти людського буття, органічно поєднує наукову та викладацьку діяльність, створює атмосферу міждисциплінарної та міжкультурної взаємодії. Всі досягнення людства за останнє тисячоліття стали можливими саме завдяки університетам». Також ректор порадив студентам дотримуватися самодисципліни й самоорганізації для того, щоб зуміти в повній мірі використати величезні можливості, які надає університет для всебічного розвитку людини.

М.О. Азарєнков під час лекції для першокурсників механіко-математичного, фізико-енергетичного, фізико-технічного факультетів та факультету комп’ютерних наук приділив увагу історії розвитку та ролі фізики й математики в університеті. Також лектор відзначив внесок в розвиток цих наук учених, які були випускниками й викладачами університету: О.І. Ахієзера, С.Н. Бернштейна, А.К. Вальтера, Л.Д. Ландау, О.М. Ляпунова, М.В. Остроградського, О.В. Погорєлова та інших. Привітавши першокурсників, М.О. Азарєнков наголосив: «Ви стали студентами одного з кращих університетів України, який поважають європейські університети, оскільки його випускники є висококваліфікованими фахівцями».

Ю.В. Холін в рамках лекції для біологічного, геолого-географічного, екологічного та хімічного факультетів розповів першокурсникам про історію створення університету, його структуру та переваги класичної освіти. Лектор зосередив увагу слухачів на тому, що в університеті культивується свобода мислення та самовираження, головним для студентів є вміння вирішувати ті завдання, що постають перед ними, зокрема, вони мають навчитися виокремлювати ключові ідеї з-поміж великої кількості інформації, не завчати, а розуміти матеріал.

В.О. Катрич у ході лекції для першокурсників радіофізичного та фізичного факультетів окреслив основні напрями роботи наукових шкіл університету, розповів про історію факультетів фізичного профілю та висловив сподівання, що нове покоління студентів Каразінського університету зробить значний внесок у розвиток не лише української, а й світової науки.

Цікаві, ґрунтовні лекції відомих науковців стали для цьогорічних студентів-першокурсників гарним початком нового освітнього шляху в Каразінському університеті.

0
першокурсники, навчання, лекції