• Проф. тест
  • Call-центр
  • Колесо фортуни
  • Питання та відповіді
  • Вступна кампанія
  • Про університет
  • Факультети
  • Напрями підготовки

Університет відзначає 216-ту річницю від дня заснування

17 листопада 2020 року Автор: Карина Юлдашова

Вітаємо каразінську спільноту зі святом

17 листопада 1804 року відбулася перша урочиста подія в історії Каразінського університету. Саме 216 років тому видатний просвітник Василь Каразін за підтримки дворянства та міської управи отримав необхідну Стверджувальну грамоту від імператора Олександра І. Тоді Каразінський університет отримав назву Харківського Імператорського університету, ставши у джерел усієї вищої освіти Харківщини, а згодом невіддільною частиною інтелектуальної, культурної та духовної історії всієї України.

З Харківським університетом пов’язані імена всесвітньо відомих учених, науковців та просвітників. Це єдиний в Україні університет, де навчалися і працювали три лауреати Нобелівської премії — біолог Ілля Мечніков, економіст Семен Кузнець, фізик Лев Ландау. Також серед почесних докторів університету — видатний історик та громадський діяч Михайло Грушевський. Імена вихованців університету увічнені в географічних назвах, назвах космічних об’єктів, рослин і мінералів, законів і формул. Понад 65 випускників університету стали дійсними членами й членами-кореспондентами Національної академії наук України.

За понад два століття існування Каразінський університет здійснив значний внесок у розвиток українського суспільства, дав сильний імпульс перетворенню Харкова на потужний науковий і культурний центр, освітянську столицю України. Наразі університет по праву займає вищі щаблі всеукраїнських рейтингів серед класичних університетів і добре відомий далеко за межами України.

Університет має давні традиції міжнародного співробітництва, є учасником освітніх та професійних асоціацій, що свідчить про визнання світовою науковою спільнотою вагомої ролі університету у сфері підготовки висококваліфікованих фахівців з різних галузей, а також займає високі позиції у національних та міжнародних рейтингах університетів.

Усі ці роки Каразінський університет змінювався та переймав найкращий світовий досвід. Він єдиний український заклад вищої освіти, що за результатами рейтингу QS World University увійшов до 500 кращих університетів світу.

Вітаємо каразінську спільноту зі святом! Бажаємо добробуту, життєвих та кар’єрних звершень!

0