Програма «Професійна освіта (Харчові технології)»
магістерського рівня забезпечує поглиблену підготовку фахівців, які володіють
знаннями та навичками, необхідними для:
Особливість програми
Освітня програма «Професійна освіта
(Харчові технології)» визначена пріоритетною Міністерством освіти і науки
України у державному замовленні і забезпечується бюджетними місцями. Ця
програма спрямована на підвищення престижу професійної освіти та навчання,
підготовку кваліфікованих кадрів за професіями аграрної, переробної та харчової
галузі, сфери обслуговування і торгівлі.
Програма орієнтована
на глибоку практичну підготовку сучасних магістрів, що володіють методами та
основними психолого-педагогічними підходами, а також глибоку спеціальну
підготовку у галузі спеціалізації –
харчових технологій.
Орієнтація освітньої програми. Освітньо-професійна програма магістра прикладної орієнтації. Програма
базується на застосуванні базових знань з фундаментальних педагогічних,
технічних наук, в обсязі, необхідному для освоєння загально-професійних
технічних дисциплін та використання професійних методів харчової галузі; знань
в галузі педагогіки й психології.
Основним фокусом освітньої програми є формування та розвиток фахової компетентності магістра
професійної освіти в харчовій галузі як інтеграційної діяльності, що включає
педагогічну компоненту та знання з предмету спеціалізації (інженерну
компоненту).
Метою освітньої програми є
підготовка фахівців, здатних:
– здійснювати освітню діяльність
із професійної підготовки технічних фахівців, кваліфікованих робітників і
працівників сфери послуг, підприємств, установ та організацій у галузях освіти,
аграрного виробництва, переробки продукції та харчових технологій,
– розв’язувати
складні задачі у харчових технологіях, застосовуючи спеціальне обладнання,
сучасні методи та інструменти, у тому числі математичне і комп’ютерне моделювання;
– обирати та впроваджувати у
практичну виробничу діяльність ефективні технології, обладнання та раціональні
методи управління виробництвом з урахуванням світових тенденцій розвитку
харчових технологій;
– планувати і
виконувати наукові дослідження у сфері харчових технологій, аналізувати їх результати,
аргументувати висновки;
– формувати готовність до
самоосвіти та професійного самовдосконалення впродовж життя.
Перевага програми
полягає в тому, що вона поєднує такі аспекти підготовки фахівців:
-
психолого-педагогічну
підготовку;
-
інженерну
(технологічну) підготовку у галузі аграрного виробництва, переробки продукції
та харчових технологій;
-
практичну
підготовку до освітньої діяльності в закладах професійної
(професійно-технічної) освіти та на підприємствах харчової галузі;
-
створення
мотиваційних умов для продовження навчання за визначеною освітньо-професійною
програмою на третьому
(освітньо-науковому) рівні вищої освіти.
Область професійної діяльності магістра з професійної освіти (Аграрне виробництво, переробка
сільськогосподарської продукції та харчові технології) включає:
1.
Педагогічну діяльність:
2.
Науково-дослідницьку діяльність:
3.
Виробничо-технологічну діяльність:
4.
Консалтингову діяльність:
5.
Експертну діяльність:
Завдяки універсальності отриманої
освіти випускники після завершення навчання можуть обіймати посади в закладах освіти та на підприємствах харчової й
переробної промисловості будь-якої форми власності, а саме:
з
таких видів діяльності:
Перспективи працевлаштування:
Після завершення освітньої
програми «Професійна освіта (Харчові технології)» випускник може продовжити
навчання в аспірантурі, а також працювати за видами професійної діяльності на
посадах:
-
фахівця
в галузі харчової та переробної промисловості;
-
викладача
загально-професійних та професійно-практичних дисциплін;
-
викладача
(методи навчання);
-
інші
професіонали в галузі методів навчання;
-
інші
професіонали в галузі навчання
Основними місцями працевлаштування випускників освітньої програми «Професійна освіта
(Харчові технології)» є заклади освіти, вітчизняні та закордонні науково-дослідні
центри, провідні харчові підприємства України та світу.
Нижче наведено список екзаменів, необхідних для вступу на цю освітню програму: